• De Black Friday nu doar că poți să îți cumperi produsele dorite de la GSMnet.ro la preț redus, dar ai ocazia să câștigi și unul dintre cele 12 premii cadou (3 x Handsfree Bluetooth Plantronics Voyager, 4 x Carkit Bluetooth Parrot MINIKIT NEO 2 HD sau 5 x Boxa Portabila Bluetooth Yamazoki...

    citeste tot »

Este legal sa imi inregistrez convobirile telefonice personale?

inregistrare convorbiri telefoniceDe ceva timp imi inregistrarez convorbirile telefonice. Fac acest lucru in scop personal. Poate vorbesc cu cineva ceva si am uitat un detaliu, un numar de telefon, o adresa sau poate sunt amenintat. Acum stau sa ma intreb daca este legal sa inregistrez convorbirile telefonice si daca acestea pot fi folosite, in cazul in care sunt amenintat, in instanta.

Din cercetarile mele nu stiu sa existe o lege care sa imi interzica a-mi inregistra propriile convorbiri telefonice cat despre folosirea lor in instanta din cate stiu in Romania e cu du-te-vino. Poate gresesc eu si nu sunt foarte bine informat in ceea ce priveste inregistrarea propriilor convorbiri telefonice.

10 Comentarii

  1. In instanta nu se pot folosi sigur.
    Le poti inregistra doar in scop personal, daca le dai altora la ascultare atunci cazi sub incidenta legi dreptului la viata privata.

    • Marian Lupescu
      Marian Lupescu
      31 aug. 2019 14:18

      GRESIT stimate domn.
      Acum cateva minute am citit o Decizie a CCR din 2014.
      Acolo este prevazut TEXTUAL :
      „De aceea, toate tipurile de înregistrări efectuate de părţi sau de alte persoane pot constitui mijloace de probă numai în cazul în care privesc propriile convorbiri ori alte comunicări pe care le-au purtat cu terţii. În plus, orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.”
      Si DA. NU EXISTA nici o lege care sa interzica inregisatrarea propriilor convorbiri telefonice.

      Deci POTI sa folosesti IN INSTANTA aceste convorbiri inregistrate.
      DAR nu le poti face publice decat dupa ce acestea u fost depuse in instanta si devin informatii de interes public.

  2. Este legal doar dacă înștiințezi interlocutorul că este înregistrat. Din cauza asta ți se spune „pentru îmbunătățirea seriviilor oferită, această convorbire poate fi înregistrată” atunci când suni la RDS.

    Daca persoana careia i se inregistreaza/ asculta telefonul nu stie
    sau nu este de acord, atunci in mod normal aceasta fapta este o
    incalcare a dreptului la viata privata.

    Un articol pe larg: http://klewos.wordpress.com/2009/11/15/despre-legalitatea-inregistrarilor-audio-video-ca-mijloace-de-proba/

    Du-te este corect. Dute este în alta limbă

  3. @Ionuț Staicu: Nu poate omul sa faca o greseala ca sari tu repede!

    Din ceea ce am citit (in mare) in articolul recomandat de tine se pare ca inregistrarile convorbirilor ar putea fi luate in considerare in anumite situatii, ceea ce ma asteptam.
    Dar acum mai este o chestiune, dac eu nu am instiintat persoana ca se inregistreaza convorbirea in care este implicat si eu incerc sa aduc ca proba inregistrarea respectiva intr-un proces, cred ca mi-as face mai multe probleme pentru ca persoana respectiva ma poate da in judecata pentru alte motive.

  4. Gasiti aici o analiza mai concreta: http://klewos.wordpress.com/2009/11/15/despre-legalitatea-inregistrarilor-audio-video-ca-mijloace-de-proba/

    Evident, sfatul este sa analizati si voi legea si sa cereti sfatul unui avocat acolo unde este cazu.

  5. la data de 9 iulie 2015 am fost contactat telefonic de o jurnalista mi-a adresa cateva intrebari legat de un articol pe care la publicat cu privire la persoana mea .iar dupa o luna aceasta mi-a spus ca a intregistrat tot ceeia ce a discutat cu mine la telefon avea aceasta dreptul sa intregistreze discutia pe care am purtato pe marginea articolului care l-a publicat? nu trebuia acordul meu cu privire la intregistrarea discutiei ?putem vorbi de Atingerea adusa vietii private?

  6. Nu este nicio interdictie in acest sens. Cititi art 139 alin. 3 din Noul cod de procedura penala. Inregistrarile pot constitui mijloace de proba.

  7. …Am fost sunat dimineata la 6.44 de doua ori…nu am raspuns pentru ca eram apelat de pe numar privat…am fost sunat inca odata…si am raspuns….dupa circa 30-40 de secunde de tacere de ambele parti…am fost intrebat insistent daca aud persoana de la celalalt telefon..si am intrebat ..,,si daca aud…ce !?
    Au inceput injuriile…ameniontarile ca sunt inregistrat ca voi fi actionat in instanta si apoi un alt lung sir de injuraturi imposibil de reprodus aici…
    Am facut sesizare scrisa la sectia de politie cu nr. de inregistrare si am primit informatia ca in cursul saptamanii urmatoare urmeaza sa fiu chemat la sectie pentru noi declaratii…nu ma pronunt in ceea ce eu cred ca ar fi logic sa urmeze (dupa ce am depus reclamatia-am sunat si firma de telefonie care mi-a indicat sa fac sesizare la politie) dar intreb…ce considerati ca urmeaza…care este mersul lucrurilor mai departe..ce ar fi necesar sa fac…/!…multumesc !
    Stima

  8. ilief eugen leonardo
    ilief eugen leonardo
    16 oct. 2017 21:17

    Am fost sunat de un subaltern pentru a-i aproba un schimb de tura; dupa care , m-a intrebat despre o problema in care eu am fost acuzat in legatura cu serviciul facandu-se ca nu stie despre ce este vorba. Cert este ca am fost inregistrat si acea convorbire transmisa sefului meu. Inregistrarea s-a efectuat fara acordul meu.
    Intreb: S-a incalcat ceva prin inregistrarea mea telefonica fara acordul meu?
    Multumesc.

  9. Inainte ne inregistrau baietii cu ochii albastrii si ce suparati mai eram.Acum suntem fericiti ca ne inregistram singuri si vom avea copii cu ochi albastrii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.