• De Black Friday nu doar că poți să îți cumperi produsele dorite de la GSMnet.ro la preț redus, dar ai ocazia să câștigi și unul dintre cele 12 premii cadou (3 x Handsfree Bluetooth Plantronics Voyager, 4 x Carkit Bluetooth Parrot MINIKIT NEO 2 HD sau 5 x Boxa Portabila Bluetooth Yamazoki...

  citeste tot »

Analiză website Gimo.ro

gimoGimo.ro este un site cu anunțuri imobiliare, anunțuri postate de agenții cât și de persoane particulare. Recent au lansat un concurs prin care se cer feedback cu privirea la site. Nu premiile m-au determinat sa scriu despre acest site cu toate că sunt destul de atractive o tableta Nexus 7 sau un scaun de birou cu masaj. M-a determinat mai mult ideea că pot ajuta prin ideile ce le pot oferi și faptul că dezvoltatorii acestui site sunt deschiși și accepta o părere externă pentru a oferi utilizatorilor o experiență cât mai plăcută la navigare pe site.

Așa cum fac eu de cele mai multe ori când e nevoie să analizez diferite proiecte voi expune atât părțile rele cât și părtile bune și voi încerca să ofer recomandări. Mă voi limita doar la părțile ceva mai importante fără să intru foarte mult în detaliu.

Funcționalitate – Interfață

Un prim avantaj este domeniul, domeniul este scurt și ușor de ținut minte. Site-ul se incarcă destul de repede, ceea ce constituie un avantaj dar se poate optimiza și mai mult prin înlăturarea codului css inline (inline styles) și optimizarea imaginilor pentru web, puțină ordine prin cod html, css și javascript.

În ansamblu site-ul este foarte ușor de utilizat ceea ce este un lucru bun luând în considerare că se adresează unui public larg cuprinzând și utilizatori mai puțin pricepuți. Observ că exista bannere Adsense pe unele pagini, nu știu cât se câștigă din ele dar dacă sunt sume mici recomand înlăturarea lor deoarece distrage atenția de la subiect și posibilitatea de a pierde utilizatorii in favoarea altor site-uri ce își fac publicitate prin Adsense plus că pare un site neprofesionist prin folosirea lor mai ales într-un asemenea domeniu

Gimo.ro – Părti bune

Numărul mare de anunțuri cât și afișarea informațiilor referitoare la numărul ofertelor de pe site oferă încredere utilizatorului și speranța că va găsi ceea ce caută. Pagina cu programul „Prima casă” este foarte bine structurată din punct de vedere al informațiilor oferite.

Popularitatea destul de mare pe facebook cât și comunicarea permanenta pe aceasta rețea de socializare este un lucru bun dar să nu uitam totuși și de Google+ unde se pot promova ofertele și indexarea acestora mult mai rapid cât și potențialii utilizatori ce se află pe această rețea de socializare. Recomand folosirea rețelei de socializare Google+.

Faptul ca ești anunțat prin email de eventuale modificări de preț ale unui imobil este o funcție utilă ce îi face pe utilizatori să revină pe site și șă continuie căutarea ofertei potrivite.

Gimo.ro – Părti rele

Codul site-ului nu este perfect valid, ceea ce poate duce la o afișare greșită a elementelor, încărcare mai grea și o mica penalizare din partea motorului de căutare Google. Filtrul pentru anunțuri este bine venit dar trebuie foarte mult customizat și aranjat. La un asemenea site, filtrul este foarte important  și trebuie evidențiat cât mai bine pentru a ușura munca utilizatorului în căutarea ofertelor.
Consider ca ar trebui schimbata poziția filtrului fie în partea stângă și în dreapta ofertele fie aranjat și customizat imediat după breadcrumbs (bara orizontala ce afișează pagina pe care suntem) ca argument aduc aici „citirea” informațiilor de pe site de către utilizatori sub forma de „F”, utilizatorul acordând o mare atenție elementelor din partea stângă, header și imediat după header.

Textul aliniat justify, pe web nu este recomandat folosirea alinierii textului justify, datorita faptului ca devine mai greu de citit, pentru că textul se aliniaza in partea stangă cât și în partea dreaptă dar duce la mărirea spațiului între cuvinte obosind mult mai repede ochiul uman, alinierea textului justify se folosește mai mult în cărti sau programe ce permit controlul spatiului intre cuvinte și despărtirea in silabe a cuvintelor

Plimbarea sidebar-ului, pe unele pagini sidebarul apare în partea stângă iar pe alte pagini în partea dreapta. Acest lucru nu face decât să deruteze destul de mult utilizatorul având intenția de a căuta în partea stânga anumite informații ce anterior le-a văzut în poziția aceasta.

Mi-am permis sa arunc un ochi și prin codul sursa să văd cât de bine este optimizat din punct de vedere SEO, am observat că sunt folosite aceleași cuvinte cheie de doua ori. De exemplu „imobiliare Constanta”, lucru nu prea bun dacă luam în calcul și modul excesiv de folosire a acestei expresii.

Concluzii

Site-ul este foarte util, oferind informații de calitate. Anunțurile sunt foarte bine împărțite între anunțuri postate de agenții imobiliare și anunțuri postate de persoane particulare. Catalog agenții, o lista a agențiilor din toată țara ce este foarte utilă dar care mai trebuie actualizată, de exemplu la Constanta nu am găsit nicio agenție din cele care le știu.

În ciuda faptului că există și părți bune și părți rele la acest site pot spune că este mult peste majoritatea siteurilor concurentei de pe plaiurile mioritice existând site-uri cu mult mai multe probleme.  Va fi foarte interesant să se facă o analiza a site-ului în acest moment ceea ce înseamnă trafic, căutări, comportamentul utilizatorilor, timpul petrecut pe site și o analiza după ce se vor remedia anumite probleme sau implementarea unor noi funcționalități.

Recomandari

 • Optimizarea site-ului pentru telefon și tableta (site responsive)
 • Folosirea unor culori mai deschise, mai prietenoase și în ton cu domeniul de activitate, imobiliare.
 • La filtru ar fi utilă posibilitatea de a selecta mai multe caracteristici. Exemplu: sa pot sa filtrez apartamentele după tip imobil apartamente cu 2 camere și apartamente cu 3 camere, să se poată alege ambele valori.
 • Posibilitatea de a filtra după zonă, am văzut că acest filtru este disponibil doar în căutare avansată.
 • Filtrele sa fie de tipul: select, checkbox, radio sau multiselect.
 • La realizarea contului  recomand verificarea contului, adresei de email prin trimiterea unui email ce contine un link de activare, utilizatorul să nu poată publica anunțul până nu se verifică contul. În acest mod se considera că utilizatorii sunt reali iar conturile ce nu se activează în curs de 3 luni sa fie eliminate din baza de date.(e doar o idee, pe această idee se poate discuta foarte mult existând foarte multe variante)
 • Realizarea unui sitemap XML, m-am uitat prin sursa, am cautat și nu am găsit un sitemap. Acest lucru duce la indexarea unui număr mult mai mare de pagini.

 

În încercarea mea de a pune in valoare cunoștințele mele de web developer cât și experiența care am căpătat-o în realizarea unor proiecte în imobiliare poate că am expus prea mult părțile rele ale acestui site dar consider că aceste părți trebuiesc expuse pentru ca proiectul să se îndrepte în direcția potrivită. Acest site trebuie analizat mult mai în detaliu față de ce am scris eu aici, cele scrise de mine sunt doar idei principale ce trebuiesc discutate cu echipa ce se ocupă de site și găsirea unor soluții optime în funcție de baza de date și de platformă.
Mai trebuie făcută o analiză din punct de vedere al costurilor de modificare a acestui site, uneori unele modificări pot duce la costuri aproximative cu cele de realizare a unui nou site. Bineînțeles realiarea site-ului de la „0” ar fi un lucru mult mai bun pentru că se va ține cont de toate cerințele de la bun început.

14 Comentarii

 1. Chiar ca arata urat website-ul, prea inchis. Da iluzia de vechi si sarac.

 2. Foarte buna analiza ta.
  Eu recomand schimbarea site-ului cu un design modern. Spuneai ca ai facut ceva proiecte imobiliare poti sa spui ce proiecte ai facut?

 3. Felicitari pentru premiu :D!!!!!!! :)) stii ca esti deja castigator la cat de bun e articolul?

 4. @Cristi: Mersi! Sa recunoastem. mai sunt cateva articole bune, imi cunosc comepetitorii. Eu nu prea particip la concursuri si nici nu prea am noroc sa castig dar de data aceasta cine stie, Poate ma voi multumi doar cu ideea ca cele scrise de mine au fost de folos.

 5. @Georgica: Da pot sa spun doua dintre ele, dar nu lua in considerare designul pentru ca eu nu fac design, eu fac doar partea de programare, functionare.
  Bine intre timp proiectele au mai suferit ceva modificari fata de cum le-am predat eu, modificari cu care eu nu prea sunt de acord:
  http//proprietatiperfecte.ro
  http://inchirierifaragriji.ro/

 6. Frumoasa analiza, felicitari ai stat ceva sa studiezi.

 7. @Iulia: Multumesc! Se poate si mai bine, dar nu prea am timp sa fac acest lucru la un nivel foarte mare plus ca ar trebuit sa scriu un articol foarte lung sa fac o documentatie in care sa incep de la design si terminand cu partea de server.

 8. In mod sigur vor tine cont de ideile tale mai ales ca sunt si foarte bune dar asa cum ai zis si tu acestea sunt doar cateva idei si ar trebui facuta o analiza mult mai ampla.

  Succes la concurs!

 9. @Pustiu sa stii ca te voi contacta in curand sa imi faci o analiza la un site de imobiliare, site ce va fi gata pe saptamana viitoare, voi vrea o analiza directa, parerea ta, sugestii, optimizare etc. Bineinteles contra cost, pentru ca timpul costa 😉

  In analiza curenta puteai sa fii mai direct, nu atat de direct cum a fost Cristi. Practic tu nu ai zis ca site-ul e prost sau rau dar ai pus pe blog niste idei iar administratorul site-ului sa traga linie.

 10. @Redu: foloseste pagina de contact cand doresti sa ma contactezi

 11. @Redu: si tu esti un sensibil :)).

 12. toti trebuie sa avem un gram de sensibilitate prezent in noi…
  si mai mult spirit de observatie … imi scriu numele cu r nu cu R .. :))) asta chiar m;a sensibilizat ..

 13. @redu: @Redu: Hmm se pare ca sunteti persoane diferite daca iau in considerare adresa de email, pe langa diferenta de „R”

 14. Mie analiza mi s-a parut a fi destul de directa si la obiect. Site-ul nu este rau sau prost, deci nu vad rostul adjectivelor. Este o analiza foarte bine facuta si prezentata intr-un mod cat se poate de profesionist. Nu stiu exact cand se hotarasc castigatorii, dar oricum, mult succes.Timpul si implicarea ta merita rasplatite.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.