• De Black Friday nu doar că poți să îți cumperi produsele dorite de la GSMnet.ro la preț redus, dar ai ocazia să câștigi și unul dintre cele 12 premii cadou (3 x Handsfree Bluetooth Plantronics Voyager, 4 x Carkit Bluetooth Parrot MINIKIT NEO 2 HD sau 5 x Boxa Portabila Bluetooth Yamazoki...

    citeste tot »

Finalul sezonului estival 2010 ne-a lăsat cu mai multe deşeuri decât cel din 2009

Finalul sezonului estival 2010 ne-a lăsat cu mai multe deşeuri decât cel din 2009

În perioada 01–24 octombrie 2010, ONG Mare Nostrum a desfăşurat a XV–a ediţie Coastwatch – monitorizare costieră, activitate care a făcut parte din cadrul Zilei Internaţionale a Mării Negre 2010. Acţiunea s-a desfăşurat pe toată întinderea litoralului românesc, în 35 de locaţii semnificative, cuprinse între Năvodari şi Vama Veche.

În cadrul acestei activităţi, voluntarii Mare Nostrum, cu ajutorul reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ, au identificat şi inventariat categoriile de deşeuri prezente pe plajă (plastic, hârtie, metal, sticlă, alte deşeuri). În activitate au fost implicate 30 de instituţii de învăţământ constănţene şi au fost mobilizate 897 de persoane, dintre care 103 cadre didactice şi 794 de elevi.

În urma centralizării datelor obţinute pe teren, a rezultat un total de 40.765 deşeuri, în cele 35 de sectoare de litoral monitorizate. Din acest număr, 20.004 sunt deşeuri din plastic (71%), 5.124 deşeuri de hârtie (13%), 4.370 deşeuri de metal (11%), iar 1.998 deşeuri din sticlă (5%). În ceea ce priveşte distribuţia deşeurilor pe sectoarele de plajă, staţiunea cu cea mai mare cantitate de deşeuri este Mamaia, cu un număr de 7.845 deşeuri, fiind succedată de Năvodari, cu 7.528 deşeuri, şi Eforie, cu 5.933 deşeuri. Staţiunile clasate pe ultimele locuri, ca număr de deşeuri, sunt: Tuzla – 344 deşeuri, Vama Veche – 536 deşeuri şi Olimp – 546 deşeuri.

În urma desfăşurării activităţii de Coastwatch, au rezultat următoarele concluzii: cantitatea de deşeuri a scăzut în 2009, dar a crescut exponenţial în anul 2010; pe plajele adiacente marilor oraşe, cantitatea de deşeuri este mai mare decât în alte zone; categoria predominantă de deşeuri este plasticul, în comparaţie cu celelalte tipuri de deşeuri care se găsesc în cantităţi mai reduse.

Rezultatele obţinute în urma activităţii de monitorizare a plajelor vor lua forma unei scrisori care va fi transmisă atât instituţiilor cu atribuţii în protecţia mediului, cât şi autorităţilor locale din zona costieră românească. Aceasta se doreşte a fi o scrisoare de informare, dar şi un semnal de alarmă asupra gradului ridicat de poluare a litoralului românesc. Am observat o creştere semnificativă a deşeurilor faţă de anul trecut, fapt care ar trebui să ne ingrijoreze şi să ne determine să luăm atitudine, în vederea reducerii cantităţii acestora. Măsurile de prevenire a poluării sunt mai mult decât necesare, pentru a evita transformarea litoralului românesc într-o groapă de gunoi”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.