SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), se dorește a fi un sistem sigur și transparent de achiziții publice. Uniunea Europeană impune folosirea unui asemenea sistem pentru toate achizițiile publice, în esență nu-i rău acest lucru doar că există mici înțelegeri între licitator și ofertant. Înțelegere ce se rezumă la preț și cotizație.
Ofertantul de cele mai multe ori este pregătit, are înființate încă cel putin 2-3 firme pentru a-l ajuta în licitații. Firme ce sunt pe numele fraților, părinților sau prietenilor. Ar fi relativ ușor de detectat aceste firme care sunt concepute special pentru licitațiile prin SEAP: numărul de angajați zero și cifra de afaceri spre zero. Dar cine să-și bată capul cu asemenea fraude.
Așa se face că de cele mai multe ori prețul plătit o floare sau pentru o bancă pentru parc ajunge de fie cu 25 ori mai mare fata de prețul pieței. Curtea de Conturi a sesizat aceste preturi exagerat de mari dar n-am auzit să fi luată vre-o măsură în această privință.
Licitațiile prin SEAP de multe ori sunt doar o formalitate sau licitație cu dedicație. E doar o adaptabilitate a vechiului sistem de achiziție prin dedicație. Doar e un sistem de licitații sigur și transparent, nu?
Adaugă un comentariu