• De Black Friday nu doar că poți să îți cumperi produsele dorite de la GSMnet.ro la preț redus, dar ai ocazia să câștigi și unul dintre cele 12 premii cadou (3 x Handsfree Bluetooth Plantronics Voyager, 4 x Carkit Bluetooth Parrot MINIKIT NEO 2 HD sau 5 x Boxa Portabila Bluetooth Yamazoki...

    citeste tot »

Soluţii eco la îndemâna oricui

Mare nostrumONG Mare Nostrum a realizat topul celor mai bune soluţii eco identificate de elevi, în cadrul „Târgului de soluţii eco”, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 26 octombrie 2010 la Delfinariul din Constanţa şi s-a adresat instituţiilor de învăţământ constănţene.

Participanţii au dat dovadă de imaginaţie şi creativitate, astfel încât premiile au fost oferite pe două categorii: categoria I în care au fost încadrate soluţiile eco identificate şi categoria II care a cuprins alternativele eco realizate de către elevi. Printre cele mai ingenioase soluţii eco identificate şi create se numără:

Lampa eco – este confecţionată dintr-o plăcuţă pentru stocarea energiei solare, bec, fire şi o piatră transparentă pentru răspândirea luminii. Principiul de funcţionare este simplu: pe timpul zilei plăcuţa se încarcă cu energie, iar pe timpul nopţii lampa luminează. Principalul avantaj al acestui obiect este, în primul rând, economia de curent, reprezentând o bună modalitate de protejare a mediului înconjurător.

Orezul cu bob lung, ca alternativă a orezului cu bob rotund – denumit şi orez bio, acesta este crescut într-un mediu natural, fără pesticide, îngrăşăminte chimice sau aditivi. Spre deosebire de orezul cu bob rotund, care fierbe în 20 de minute, cel cu bob lung fierbe în doar 13 minute, neexistând nicio diferenţă de gust sau de utilitate faţă de orezul cu bob rotund.

Baterii reîncărcabile – principalul avantaj al utilizării acestor acumulatori constă în faptul că, existând posibilitatea reîncărcării, nu mai este nevoie de cumpărarea unor baterii noi de fiecare dată când cele vechi se descarcă. De asemenea, nu numai că se economisesc bani, însă bateriile nu mai ajung la gunoi, evitându-se astfel poluarea cu substanţele toxice care intră în componenţa bateriilor standard.

Ghiveciul ecologic – se poate confecţiona rapid din materiale reciclabile (pet –uri, doze de aluminiu, cutii de plastic), se utilizează asemeni oricărui ghiveci şi se poate decora în funcţie de imaginaţie. Printre avantajele folosirii unui astfel de produs se numără: economiile bugetare, timpul redus dedicat confecţionării, posibilitatea uşoară de realizare, utilizarea materialelor reciclabile, consum energetic minim, posibilitatea ajustării dimensiunilor, formei, culorii în funcţie de spaţiu, sporirea numărului plantelor ornamentale, reducerea poluării prin evitarea aruncării acestor deşeuri în mediu.

Bijuterii reciclate acestea pot fi realizate prin decuparea cutiilor de suc, hârtii, bucăţi de metal, plastic în formele dorite. Unul dintre avantajele utilizării acestui tip de bijuterii este reprezentat de faptul că nu se folosesc materiale noi, ci materiale reciclate, evitându-se astfel risipa de resurse.

Săpun natural realizat manual, pe bază de uleiuri vegetale – săpunul natural realizat manual în casă, prin metoda tradiţională, are avantajul de a fi lipsit de compuşii sintetici periculoşi, atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătate. Săpunul natural este biodegradabil şi poate înlocui cu succes săpunurile obişnuite din comerţ. Acesta face o spumă bogată şi curăţă în profunzime, astfel încât poate fi utilizat zi de zi pentru igienizarea pielii.

Am fost foarte încântaţi de câtă creativitate şi ingeniozitate au dat dovadă participanţii la Târgul de soluţii eco. S-au implicat foarte mult nu numai în identificarea soluţiilor eco, ci şi în realizarea acestora. Alternativele eco identificate de elevi sunt mult mai multe, însă noi le-am ales doar pe cele care sunt la îndemâna oricui şi a căror realizare nu necesită un efort deosebit. Îi invităm pe toţi cetăţenii să folosească aceste metode eco – friendly. Ar fi cu atât mai bine dacă ar identifica şi alte soluţii eco, pe care să le prefere celor standard. Consider că dacă am începe să utilizăm aceste alternative eco, am reuşi, cu siguranţă, să evităm poluarea mediului înconjurător şi risipa de resurse”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

2 Comentarii

  1. eficient si costisitor :);)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.