De la 1 ianuarie 2009 plătim o taxă pe pungă, așa numita ECO TAXA pe pungă. Taxa reglementată prin lege:
Art. 65. – Obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi având mânere integrate sau aplicate, de tip sacosa-banana sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare/distribuire a acestora, dupa cum urmeaza:
a) producatorului, pentru pungile fabricate în România;
b) importatorului, pentru pungile provenind din tari din afara Uniunii Europene;
c) persoanei fizice sau juridice române autorizate, care introduce pe piata nationala pungile provenind din tari membre ale Uniunii Europene.Art. 66. – Nu sunt supuse taxarii:
a) pungile confectionate din hârtie si materiale textile;
b) pungile confectionate din alte materiale decât cele prevazute la lit. a), pentru care operatorul economic prevazut la art. 65 face dovada biodegradabilitatii respectivului material.
Această taxa a fost introdusă cu scopul de a diminua consumul de asemenea ambalaje, ambalaje ce erau distribuite gratuit înainte de apariția acestei taxe și încurajarea consumului de ambalaje din material ecologic, biodegradabil. Cel puțin așa declarau autoritățile în momentul introducerii acestei taxe.
Pentru mine un lucru este neclar unde se duc banii colectați din această taxă și ce se fac cu ei? Nu am văzut în niciun parc sau alt loc sa scrie „Loc/Parc întreținut cu banii din ECO TAXA pe pungă”.
Știe cineva către ce autoritate pot da un email prin care să întreb câți bani se colectează anual și care este destinația lor?
Adaugă un comentariu