• De Black Friday nu doar că poți să îți cumperi produsele dorite de la GSMnet.ro la preț redus, dar ai ocazia să câștigi și unul dintre cele 12 premii cadou (3 x Handsfree Bluetooth Plantronics Voyager, 4 x Carkit Bluetooth Parrot MINIKIT NEO 2 HD sau 5 x Boxa Portabila Bluetooth Yamazoki...

  citeste tot »

Problema cu asigurările auto – RCA

Despre asigurările RCA am mai scris. Anul acesta în luna februarie s-a discutat găsirea unei soluții pentru tinerii care plătesc exagerat de mult pentru RCA. A apărut Victor Ponta la televizor și a declarat că este inadmisibil ca tinerii să plătească așa mult pentru asigurări. Normal că nu l-am crezut dar apoi au apărut și câteva companii care promiteau prețuri mai mici la RCA pentru tineri.

Concluzia? Nu s-a întâmplat mai nimic. În ianuarie, înainte de a se discuta această problemă a asigurărilor am plătit 1.432,67 Lei/6 luni asigurarea la Carpatica, B0. În iulie am plătit 1.203 Lei/6 luni asigurare tot la Carpatica, B2. O diferență de 229 lei, o parte din această diferența se datorează trecerii de la clasa de bonusare B0 la B2, o reducere de 10% adica 143 lei. Practic, din ianuarie până în iulie asigurarea mea a scăzut cu doar 86 Lei în ciuda promisiunilor și a nenumăratelor scandaluri din presă.

Am făcut o simulare pe emag să văd cum au mai evoluat prețurile asigurărilor. VEZI IMAGINE. De discutat este diferența imensă între cea mai ieftină asigurare și cea mai scumpă, o diferență de 1.858 lei/6 luni. Să nu mai spun de diferența ciudată de la Groupama între asigurarea pe 6 luni (3.179 lei) și 12 luni (3.353).
Înțeleg că unele companii sunt mai bune, oferă servicii mai de calitate dar când sunt asemenea diferențe te mai gândești și la buzunarul tău. ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) ar trebui să impună o diferență maximă între cea mai ieftină și cea mai scumpă asigurare.

Din diferite discuții cu oameni care se ocupă de asigurări auto, aceste diferențe imense fac parte din strategia unor companii de a selecta clienții și a da bine în diferite rapoarte. Pe scurt unele companii de asigurări nu vor să se încurce cu anumite categorii de șoferi.

asigurari-emag

9 Comentarii

  • Mda ce sa mai zic. Eu daca mai fac si un accident ceva va trebui sa vand un rinichi sa pot sa imi fac RCA

 1. MI se pare hilar ca va tot plangeti de preturile asigurarilor RCA dar cautati sa va cumparati „coji” de autoturisme numai sa aratati cat de „baieti” sunteti „in putere motor”

  Romanii trebuie sa inteleaga …. nimeni nu da de pomana.
  Daca cineva isi cumpara o bomba cu ceas … si in acelasi timp nu are esperienta in ale condusului…. este normal SA PLATEASCA.

  POMANA SE DA NUMAI LA BISERICA …. daca vreti va puteti duce acolo sa solicitati sa fie sfintinte autoturismele … in caz de eveniment … se vor duce in „ceruri” …..:)

  Si daca nu aveti bani sa platiti asigurarile … nu mai circulati pe strazi …. doamne ajuta, ca mai scapam si noi de fitosi ca voi.

 2. @Paul: fie esti un frustrat cu dacie/logan fie nu ai masina. Sau mai grav ai masina pe numele parintilor pentru a nu plati mult RCA-ul.

 3. @paul (cu p mic): Ideea plangerilor este ca preturile sunt cu adevarat mari la anumite categorii de utilizatori. Statisticile arata ca tinerii fac cele mai multe accidente si cele mai mari daune, astfel incat toti sunt pusi la gramada si platesc foarte mult pe asigurari. Solutia si mai simpla ar fi ca sistemul bonus malus sa fie mai eficient. Asigurarea pentru cei cu accidente sa fie foarte mare, astfel incat cei ce comit accidente frecvent sa plateasca de 5 ori sa zicem mai mult pentru asigurare. Alta chestie ar fi ca asigurarea sa aiba si un fel de fransiza, astfel incat sa platesti 500 lei pentru accident. O alta problema e ca nu se mai ajunge la politie in caz de accident, astfel incat nu prea se mai pierd carnete pentru neacordare de prioritate. Chiar daca eu platesc decent pentru asigurare, tot mi-as dori ca sistemul sa fie mai echitabil, cei cu accidente sa fie sanctionati destul de tare la buzunar astfel incat sa fie opriti sa mai conduca o masina.

  O problema pe care o mai vad eu este ca sistemul bonus malus e per masina si daca imi cumpar una noua o iau de la capat. Am ajuns la B11 si imi pare rau ca voi incepe cu B0 la o masina noua.

 4. Nu poti pune fransiza la o polita de raspundere civila fata de terti! Ea e facuta pentru ca soferul pagubit sa nu sufere din pricina altui sofer neatent/bezmetic/inconstient/fara carnet/beat/nebun. Lui trebuie sa i repare prejudiciul integral! Inclusiv la vatamare corporala, unde fransiza ne-ar duce spre Kafka putin.
  Si nu, batranii nu produc cele mai multe accidente, atat la noi, cat si in Europa. Asa zic statisticile EIOPA, care sunt statistici adevarate.

  • Nu a zis nimeni ca produc accidente (implicati), dar multe se intamplă din cauza lor pentru ca merg de multe ori prea incet, ca nu mai au reflexe sau nu vad. Cand un batran merge regulamentar cu a sa dacie pe autostrada cu 80km/h pe banda doi și tu il vezi prea tarziu normal ca esti tot tu vinovat.

   Caz concret, mergeam pe prima banda pe Lapusneanu, in stanga mea un logan cu o familie (nr de constanta), el in varsta. Nu se asigura si schimba banda brusc. Eu franez brusc si intra cel din spate in mine, un mercedes. Ud pe jos, fara daune dar cu o sperietura. Soferul loganului si-a continuat drumul fara sa opreasca, cand l-am ajuns lui i se parea normal ce s-a intampla. Am primit si replica „tinerii din ziua de astazi”, de parca eu eram vinovat.

 5. Asta e problema cu tinerii din ziua de azi !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.